Manşet Sağlık

Karın Şişkinliği: Nedenleri ve Nasıl Geçer?

İnsan vücudunun sindirim sistemi organları olan mide ve bağırsaklarda yaşanan gaz birikimi sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa şişkinlik denir. Vücutta bulunan yararlı bakteriler tarafından oluşturulan normal gaz oranı genellikle rahatsızlık vermez…

Karın Şişkinliği: Nedenleri ve Nasıl Geçer?

İnsan vücudunun sindirim sistemi organları olan mide ve bağırsaklarda yaşanan gaz birikimi sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa şişkinlik denir. Vücutta bulunan yararlı bakteriler tarafından oluşturulan normal gaz oranı genellikle rahatsızlık vermez. Ancak, vücuttaki gaz miktarı artar ve gaz tahliye edilemezse sindirim sisteminde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilime neden olur. Bu gerilim sinir uçlarını uyarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.

Şişkinlik, sindirim sistemi hastalıkları, ödem, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, besin alerjileri ve stres gibi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sindirim sistemi hastalıkları arasında çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar şişkinliğe yol açabilir. Aynı zamanda yüksek sodyum tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz potasyum tüketimi ödeme neden olabilir ve bu da mide ve bağırsaklarda gaz birikimine neden olabilir.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek karbonhidratlı besinlerin aşırı tüketilmesi, lif oranı düşük besinlerin tüketilmesi, çok hızlı yemek yeme gibi durumlar da şişkinliğe neden olabilir. Besin alerjileri de mide ve bağırsak florasına karşı hassasiyet göstererek şişkinliğe neden olabilir. Stres de sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve böylece şişkinliğe yol açabilir.

Şişkinliği hafifletmek için düzenli egzersiz, yavaş yemek yeme, gaz oluşumunu azaltmak için şişmanlık, gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınma, bol su içme ve lifli gıdalar tüketmek önerilir. Ayrıca sindirim sorunlarına karşı hassas olanlar için yemek sonrası hafif fiziksel aktiviteler de denenebilir. Ancak, şişkinlik uzun süre devam ediyorsa veya şiddetliyse, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Karın şişkinliği, sindirim sistemi sorunları, ödem, besin alerjileri, stres gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şişkinliğin altında yatan nedenlere bağlı olarak tedavi yöntemleri değişir. Tedavi; nedene bağlı olarak ilaç tedavisi, probiyotik kullanımı, yaşam tarzı değişiklikleri gibi farklı yöntemleri içerebilir. Özellikle alt karın şişkinliği durumlarında bir doktora başvurarak uzman tavsiyesi almak önemlidir. Şişkinlik, mide gazının etkisiyle ortaya çıkar. Peki, mide gazına ne iyi gelir? Mide gazının azaltılması için yavaş yemek yeme, az şekerli ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınma gibi yöntemler denenebilir. Ayrıca, mide ağrısına ne iyi gelir? Stresin azaltılması mide ağrısı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Mide ve bağırsak şişkinliklerinin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, beslenme düzeni gibi önlemler alınabilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL