Manşet Sağlık

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Uzmanından: Ertelemek Psikolojik Hastalık mıdır? Detaylar Haberimizde!

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi’nden Uzm. Psikolog Merve Sarsmaz tarafından yapılan açıklamalara göre ertelemek psikolojik bir hastalık değildir. Erteleme davranışı aslında bir hastalık değil semptomdur. Erteleme davranışı olan bireyler, erteledikleri..

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Uzmanından: Ertelemek Psikolojik Hastalık mıdır? Detaylar Haberimizde!

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi’nden Uzm. Psikolog Merve Sarsmaz tarafından yapılan açıklamalara göre ertelemek psikolojik bir hastalık değildir. Erteleme davranışı aslında bir hastalık değil semptomdur. Erteleme davranışı olan bireyler, erteledikleri sorumluluktan dolayı yoğun bir huzursuzluk yaşamaya başlar ve bu durum günlük yaşamlarında işlevsizleşmelerine sebep olur. Erteleme hastalığı, diğer adıyla Procrastination, kişinin yapması gereken işi; zamanı, enerjisi ve imkânı olmasına rağmen bir ya da birkaç kez ötelemesi, işi yapmaktan kaçınması durumudur.
Erteleme hastalığı bireyin okul, iş, özel hayatını ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilemektedir. O an yapmanız gereken işi erteleyerek kısa süreliğine rahatlama yaşansa da uzun vadede bu durumun kronikleşmesine yol açarak negatif bir pekiştirmeye neden olabilir.
Ertelemeye alışan kişi, yapılması beklenen görevlerin üzerine yeni görevler eklenmeye başlar, bu durum kişinin yaşamında bir kısır döngüye neden olmaktadır. Günümüz toplumunda oldukça yaygın görülen erteleme hastalığı her cinsiyette ve yaş grubunda gözlemlenmektedir. Ertelerken genellikle olası nedenler arasında yapılacak işe ilgi ve istek duymama, yetersizlik temel inancı veya düşük öz disiplin bulunmaktadır.
Eğer kişi erteleme davranışı konusunda zorluk yaşıyor ve günlük yaşamında aksaklıklar yaşıyorsa, uzman bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması önerilmektedir. Bu rahatsızlıkla baş etmek için kişinin iş yükünü kontrol etmesi, zamanı parçalara bölme ve kendini izleme planı uygulamaları yapması, tek bir işe odaklanması, dikkat dağıtıcı unsurlardan arınması gerekmektedir. Ayrıca, kişisel farkındalığını artırmalı, beden ve zihin sağlığını korumak adına egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve motive edici hobiler edinmelidir.
Bu belirtilerin ardından hâlâ güçlük çekiyorsa, uzman bir danışmandan yardım istemesi gerekmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL