Manşet Sağlık

DSÖ’nün Listesindeki X Hastalığı Nedir? Covid ile Bağlantısı

X Hastalığı terimi, bilim insanlarının Covid-19 gibi bilinen bulaşıcı tehditlerle mücadelede tıbbi önlemler geliştirmeleri amacıyla ortaya çıktı. Bu terim kapsamında, gelecekteki salgın veya pandemi potansiyeline sahip durumlar için uyarlanabilir teknolojileri..

DSÖ’nün Listesindeki X Hastalığı Nedir? Covid ile Bağlantısı

X Hastalığı terimi, bilim insanlarının Covid-19 gibi bilinen bulaşıcı tehditlerle mücadelede tıbbi önlemler geliştirmeleri amacıyla ortaya çıktı. Bu terim kapsamında, gelecekteki salgın veya pandemi potansiyeline sahip durumlar için uyarlanabilir teknolojileri teşvik etmek hedefleniyor. DSÖ’nün 2017 yılında öncelikli patojenler listesine dahil ettiği X Hastalığı, ciddi bir mikrobik tehdide karşı geliştirilmiş bir terimdir.

X Hastalığı, bilinen ve ciddi bir mikrobik tehdide karşı geliştirilen bir terimdir. Bilim insanları, bu terimi Ebola ve SARS gibi bilinen tehlikelerin dışında kalan, henüz bilinmeyen mikroplarla mücadelede kullanmak üzere geliştirmişlerdir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün X Hastalığı’nı araştırma kapsamına alarak gündemine girmesi, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un konuyu Dünya Ekonomik Forumu’nda tartışmak istemesiyle gerçekleşti.

Covid-19, X Hastalığı teriminin bir örneğidir. 2019 yılında pandemiyi başlatan Covid-19, doğadaki virüs rezervuarından kaynaklanmaktadır ve insanlar da dahil olmak üzere diğer canlıları enfekte edebilecek potansiyele sahiptir.

DSÖ’nün bilinmeyen hastalıklar için Ar-Ge sağlama görevi, 2014-2016 yıllarındaki Ebola salgını sonrasında ivme kazanmıştır. Bu olay, acil durumlara hızlı yanıt verebilecek teknolojilerin geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Covid-19’un ardından DSÖ, diğer salgın tehditlerine karşı hızlı yanıt aşı platformlarını destekleyerek, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmıştır. Bunun yanı sıra, bilinmeyen hastalıklara karşı hazırlık ve müdahale fonları da oluşturulmuştur.

Covid-19’a karşı geliştirilen aşılardan pandemi önleme anlaşmalarına, pandemi müdahale merkezlerinden küresel fon yaratma projelerine kadar pek çok konuda çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların temel amacı, halk sağlığı acil durumlarına daha etkili müdahale edebilecek teknolojiler geliştirmektir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL