Uzay İstasyonuna Dünya’dan Nasıl Gidiliyor? Astronotlara Yöneltilen Hassas Hesaplamalar

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, 18 Ocak tarihinde saat

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, 18 Ocak tarihinde saat 00.49’da SpaceX Axiom Space-3 misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek için yola çıktı. Misyonun bir parçası olarak, Alper Gezeravcı ve diğer üç astronot, 36 saat sürecek yolculuktan sonra istasyona gidecekler. Crew Dragon kapsülü, 20 Ocak Cumartesi günü saat 13.15’te istasyona ulaşması ve kenetlenmesi bekleniyor, ardından kapsülün kapısı açılarak astronotların uzay istasyonuna girmesi planlanıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu saatte 28 bin kilometrelik müthiş bir hızla Dünya yörüngesinde hareket ediyor. Zira bu hızlı hareket etmesi görece hafif bir kütleye ve Dünya’dan uzakta bir uzaklıkta bulunmamasına bağlıdır. Uzay istasyonunun hareketi Dünya’nın yer çekimi kuvvetinden kaynaklanır, bu nedenle neredeyse hiç enerji tüketmez. Uzay istasyonuna ulaşacak herhangi bir uzay aracı, aynı yükseklikte yer alan istasyonun hızına ihtiyaç duyar.

Yüksek hızlara rağmen astronotların uzay istasyonunda hayatta kalabilmesinin nedeni, istasyona göre kendi hızlarının sıfır olmasından kaynaklanır. İstasyonla birlikte hareket ettikleri için bu yüksek hızı hissetmezler. Dolayısıyla, uzay istasyonu astronotlarının 14 gün sürecek bu görev boyunca sağlıklı bir şekilde istasyonda kalması bekleniyor.