Ekonomi Manşet

Tüketicilere Müjde: Cayma Süresi Uzadı! Açıklama Yapan Ticaret İl Müdürü İsmail Maden’den Detaylar

Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, yaptığı açıklamada tüketicilere müjde verdi. Aldıkları şikayetler üzerine üniversite öğrencileriyle ilgili cayma süresiyle alakalı yeniliklere değinen Maden, online eğitim setleri satışı konusunda bir yıllık..

Tüketicilere Müjde: Cayma Süresi Uzadı! Açıklama Yapan Ticaret İl Müdürü İsmail Maden’den Detaylar

Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, yaptığı açıklamada tüketicilere müjde verdi. Aldıkları şikayetler üzerine üniversite öğrencileriyle ilgili cayma süresiyle alakalı yeniliklere değinen Maden, online eğitim setleri satışı konusunda bir yıllık cayma süresi hakkı getirildiğini belirtti. Bu süreçte tüketicilere gerekli bilgilendirmenin yapılmasının önemine vurgu yaptı. Maden’in açıklamalarına göre iş yeri dışında kurulan sözleşmelerde satıcıların Ön Bilgilendirme ve Sözleşme Yükümlülüğü bulunmaktadır.

Maden tarafından yapılan açıklamada, iş yerleri dışında kurulan sözleşmelerin Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş satıcı ya da sağlayıcı tarafından yapılabileceği, ancak sözleşmelerin yazılı olarak düzenlenmesinin ve böylece tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Ayrıca, geçerli bir sözleşme kurmamış olan satıcı veya sağlayıcıların sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine kullanamayacaklarına da vurgu yapıldı. Daha da önemlisi, tüketicinin, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunun altı çizildi.

Maden, alıcıyı bilgilendirme yükümlülüğünün satıcı veya sağlayıcıya ait olduğunu ve sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri, fiyatı, cayma hakkının kullanılma şartları gibi detayların belirli kriterlere göre tüketiciye sunulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ayrıca, cayma hakkı süresinin, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başladığına değinildi.

Son olarak, Maden’in ifadelerinde satıcı veya sağlayıcının cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini belgelemekle yükümlü olduğu vurgulandı. Bu kapsamda tüketicinin, cayma hakkını kullanması durumunda, iş yeri dışında kurulan yazılı sözleşmelerde, sözleşmenin bir örneğini elden teslim alırken belirli ifadeleri kendi el yazısıyla yazması gerektiği de açıklandı. Tüketicinin bu haklarını kullanırken herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmaması için bu süreçlerin detaylı bir şekilde yerine getirilmesinin önemi üzerinde duruldu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL