ABD’nin teknolojik gelişmelerle ilgili araştırma ve çalışmalarını yürüten OpenAI şirketi, sessizce hareket etmiş ve kurallarını değiştirmiştir. Yapay zeka olan ChatGPT’nin yapımcısı olan OpenAI, geçtiğimiz günlerde yaptığı sessiz değişiklik ile yapay zekanın askeri alanlarda kullanılmasına ilişkin yasağı kaldırmıştır. Ayrıca, şirketin ABD Savunma Bakanlığı ile çalıştığı açıklanmıştır.
Dünya genelinde birçok uzman, yapay zekanın ‘katil robotlar’ olarak adlandırılan silahlar üretmesiyle tırmanabileceği yönünde korkularını dile getirmiştir. Bu korkulara paralel şekilde OpenAI şirketi, yaptığı kural değişikliği ile ‘Silah geliştirme, askeriye ve savaşı’ kapsayan yasağı ortadan kaldırmıştır. Bu değişiklik sonrasında ise şirketin 100 milyar dolarlık bir değerlemeyle para toplamak için görüşmelerde bulunduğu ve Savunma Bakanlığı ile siber güvenlik araçları üzerinde çalıştığı bildirilmiştir.
Şirketin önemli politika ve kurallarını değiştirip sessizce ABD Savunma Bakanlığı ile işbirliği yapmasının ardından, insan hakları uzmanları ve farklı ülkelerden tepkiler gelmiştir. Geçtiğimiz yıl 60 ülkenin imzaladığı bir ‘hareket çağrısı’ ise ABD ve Çin gibi ülkelerin yapay zeka kullanımını sınırlamak adına, daha sert tedbirler alınması gerektiğini bildirmiştir.
Ayrıca, şirketin bu değişikliğe başvurmasının nedeni ise, siber güvenlik araçlarının geliştirilmesine katkı sağlamak, kritik altyapıların korunması ve endüstrinin geliştirilmesi olarak ifade edilmiştir. Ancak, geçmişte Google ve Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerinin askeri amaçlarla geliştirilen projelerde yer alma istekleri, Barbie’nin kutusu benzetmesine neden olmuştur. Bu doğrultuda, dev teknoloji liderleri ve insan hakları uzmanları, yapay zekanın askeri amaçlarla kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştır.