Dünya

Nesli Tükenmekte Olan Katil Balinaların Kurtarılma Operasyonu Başarısız Oldu

Hokkaido açıklarında 1 kilometre uzaklıkta sıkışan 10 katil balinanın kurtarılması için yapılan operasyon başarısız oldu. Sürü, donmuş su yüzeyinde sıkışarak mahsur kalmıştı. Ancak bölge yetkilileri, gemilerin balinalara yeterince yaklaşamadığını ve..

Nesli Tükenmekte Olan Katil Balinaların Kurtarılma Operasyonu Başarısız Oldu

Hokkaido açıklarında 1 kilometre uzaklıkta sıkışan 10 katil balinanın kurtarılması için yapılan operasyon başarısız oldu. Sürü, donmuş su yüzeyinde sıkışarak mahsur kalmıştı. Ancak bölge yetkilileri, gemilerin balinalara yeterince yaklaşamadığını ve bu durumun kurtarma operasyonunu engellediğini açıkladı.

Japonya’nın Şiretoko Yarımadası’nın Rausu bölgesinde, sürüklenen buz tabakaları arasında mahsur kalan 10 katil balina, sıcaklıkların düşük olması nedeniyle kurtarma operasyonunun zorlaştığının belirtildi. Balinalar, bu durumdan dolayı dikey hareket edemez hale geldi. Devlet televizyonu NHK’nın yayınladığı videoda, balinaların buzlar arasında dikey hareket etmeye çalıştığı görüldü. Tokyo Tarım Üniversitesinden Deniz Memelileri Uzmanı Prof. Kobayaşi Mari, bölgede kalan balinaların yorgunluktan ölme riski olduğunu belirtti.

Hokkaido’da etkili olan sert kış koşulları ve yoğun kar yağışı, balinaların durumunu daha da zorlaştırdı. Buzda sıkışan balinalar, katil balina olarak da bilinen orkaların ailesinin en büyük üyeleri. Bu tür hayvanlar oldukça uzun süre yaşayabilirken, 2005 yılında nesli tehlike altına alındı. Orkalar, ömürleri boyunca aileleriyle birlikte kalırken, balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok ve köpekbalıklarıyla beslenirler.

Bu olay, 2005 yılında Rausu bölgesinde yaşanan benzer bir durumun ardından yaşanan ikinci balina kurtarma girişimi. 2005 yılında da benzer bir durumda 10 balina hayatını kaybetmişti. Hokkaido’da düşük sıcaklıkların devam etmesi durumunda balinaların hayatta kalma şanslarının oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL