İlk Türk astronot Gezeravcı’nın 14 gün geçireceği uluslararası uzay istasyonunun özellikleri

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun özellikleri tekrar gündeme geldi. Uzay istasyonu, yerden yaklaşık 400 kilometre yükseklikte yer almakta olup, Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu özelliğine sahiptir. ABD, Rusya, Avrupa, Japonya ve Kanada tarafından ortaklaşa işletilen istasyon, 1998 yılında alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiştir ve Dünya yörüngesinde 90 dakikada bir dönerek toplamda günde 16 kez Dünya’yı turlamaktadır.

Uluslararası Uzay İstasyonu, astronotların uzaydaki evi olarak tanımlanmaktadır. Uzayda laboratuvar görevi gören istasyon, yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde olup, fizik, biyoloji, kimya, fizyoloji, meteoroloji gibi çeşitli konularda deneyler ve araştırmalar yapmaktadır. Mekânda halihazırda 7 kişilik bir ekip çalışma yürütmektedir ve 6 uyku alanı, 2 banyo, 1 spor salonu gibi olanaklar sunmaktadır.

Astronotlar UUİ’de mikro yer çekimi ortamında ağırlıksız bir biçimde bulunmakta olup, bu durum, bilim insanlarının Dünya’da mümkün olmayan deneyler yapmasına olanak sağlamaktadır. İstasyon, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 14 gün süresince 13 bilimsel deney için ev sahipliği yapacaktır. Son olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 109 metreye 73 metre ölçülerinde ve 420 ton ağırlığında olduğu belirtilmiştir.