Teknoloji

Fukushima Nükleer Santrali’nde Sızıntı: Okyanusa Radyoaktif Su Boşaltım Planı Eleştiri Topluyor

2011 yılında gerçekleşen tsunami felaketinden sonra hasar gören Fukuşima’daki nükleer santralde sızıntı meydana gelmiş ve radyoaktif sular oradaki dev tanklarda depolanmaya başlamıştı. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Greenpeace, söz konusu radyoaktif..

Fukushima Nükleer Santrali’nde Sızıntı: Okyanusa Radyoaktif Su Boşaltım Planı Eleştiri Topluyor

2011 yılında gerçekleşen tsunami felaketinden sonra hasar gören Fukuşima’daki nükleer santralde sızıntı meydana gelmiş ve radyoaktif sular oradaki dev tanklarda depolanmaya başlamıştı. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Greenpeace, söz konusu radyoaktif suyun, insan DNA’sına zarar verme potansiyeline sahip tehlikeli bir radyoaktif madde içerdiğine dair bir araştırma yapmıştır.

Santralde bulunan arıtma sisteminde bir sızıntı tespit edildi. Devlet televizyonu NHK’nin haberine göre, santralde biriken kirli sudan radyoaktif maddeleri arındıran sistemin bulunduğu binanın havalandırmasında sızıntı tespit edildi. Sisteme kirli su akışının durdurulmasıyla, sızıntı kesildi. Su, “sezyum ve stronsiyum dahil 22 milyar bekerel radyoaktif madde içerebileceği” tahmin edilmektedir.

TEPCO, santraldeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasını Ağustos 2023’te başlattı ve suyun yer altından 1 kilometre açık denize boşaltılmasına kadar devam etti. Radyoaktif maddelerin saf su içinde oluşması, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) kullanılarak trityum materyali haricinde ayrışmaktadır. UAEA, Japonya’nın atık su tahliye planının güvenli olduğuna dair nihai raporunda duyurmuştur.

Okyanusa radyoaktif su salmanın doğruluğuna dair birçok çelişkili görüş mevcuttur. Bir havayolu uçuşunun bile uçak içindeki insanları radyasyona maruz bıraktığı düşünüldüğünde, okyanusa yayılan radyasyonun endişe yaratacak bir durum olmadığı savunulmaktadır. Ayrıca, diğer nükleer santrallerin de rutin olarak trityum içeren suyun boşaltılmasını gerçekleştirdiği belirtilmiştir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL