Teknoloji

Çin, Uzaya 6G Teknolojisi İçin Fırlattı! Hız Rekoru Kırıldı ve Patentlerde Lider durumda!

Çin’in uzaya başarılı bir şekilde uydu fırlattığını açıkladıktan günümüze kadar uzanan süreçte, Asya ülkesi, 5G teknolojisini aşarak yeni teknolojiyi kullanan ilk ülke olma hedefini sürdürüyor. Günümüzde 5G teknolojisi henüz belirli..

Çin, Uzaya 6G Teknolojisi İçin Fırlattı! Hız Rekoru Kırıldı ve Patentlerde Lider durumda!

Çin’in uzaya başarılı bir şekilde uydu fırlattığını açıkladıktan günümüze kadar uzanan süreçte, Asya ülkesi, 5G teknolojisini aşarak yeni teknolojiyi kullanan ilk ülke olma hedefini sürdürüyor. Günümüzde 5G teknolojisi henüz belirli ülkelerde kullanılmaya başlandı. Ancak Çin, 6G teknolojisi üzerinde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Kasım 2020 yılında kendi 6G araştırma ekibini oluşturan Çin, 2030 yılında mobil işletim sistemini bir üst seviyeye çıkararak 6G teknolojisini kullanmaya başlayacağını açıkladı. Çinli telekomünikasyon şirketleri, 6G için ilk test uydularını fırlatmaya devam ediyor. 2023’te fırlatılan test uydusunun ardından, şimdi yeni bir uydu daha yörüngeye gönderildi.

Bu test uydusu, terahertz spektrumunda iletişimi değerlendirmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Çin, 2023 yılında yapılan kablosuz aktarım testlerinde 100Gbps gibi bir rekor seviyeye ulaşarak 6G teknolojisine büyük yatırımlar yaparak hız rekoru kırmıştı. Terahertz seviyesinde kırılan bu rekor, fiber üzerinden yapılan aktarımlara yaklaştı.

6G teknolojisi ile ilgili dünya genelinde toplamda 38 bin patent başvurusu yapıldı ve bunların yüzde 35’i Çinli firmalara ait. ABD yüzde 18 ile ikinci sırada yer alırken, batıda Nokia ve Ericsson tarafından üretilen ekipmanlarla 6G testleri gerçekleştiriliyor. 6G teknolojisi ile bağlantı hızlarının 1Tbps seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu, 5G’den 1000 kat daha yüksek hızlar anlamına geliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL